Tegenslag? Laat je niet breken.

Zo laat jij je niet breken

Als je solliciteert op een vacature voor sales agent denk je aan een goed salaris en nog betere bonussen. Maar bij een direct marketing baan kom je jezelf soms ook goed tegen. Dat lijkt misschien een nadeel, maar eigenlijk is dit het grootste pluspunt van de baan. Bij Marketing & Sales Impact leer je moeilijke momenten om te zetten in successen, iets wat je in je professionele loopbaan en in je privéleven enorm gaat helpen. Er zijn namelijk vele technieken om over een dood punt heen te komen. In dit artikel lichten we er een paar uit.

Je speelt een rol

Je bent er even helemaal klaar mee. Een boze potentiële klant heeft zojuist de deur voor je neus dichtgegooid en daarvoor verschillende nare woorden naar je geroepen. Besef dan dat je een acteur bent. Je speelt de rol van een verkoper. Hij is niet boos op jou, maar op wat je op dat moment representeert. Neem het niet persoonlijk op. Het had net zo goed iemand anders kunnen zijn.

Een goede verkoper speelt een rol. Hij vergroot een aantal eigenschappen die hem effectiever maken en hij verkleint degene die hem niet helpen bij zijn doel. Maar blijf wel kritisch. Soms heeft een boze man daadwerkelijk een argument dat hout snijdt. Maar je leert door schade en schande. De volgende keer houd je er rekening mee.

Neem een voorschot op de toekomst

Als je er zelf niet in gelooft gaat niemand je geloven. Als je er zelf in gelooft, zullen anderen dat vaak ook doen. Soms moet je een voorschot nemen op de toekomst. Je gaat een geweldige verkoper worden. Fout! Je bent een geweldige verkoper.

Er is een reden waarom veel narcistische mensen erg succesvol zijn. Denk aan Kanye West,  Lill Kleine of Donald Trump. Ze zijn zo vol van zichzelf dat hun omgeving het ook is gaan geloven, en daardoor zijn ze weer succesvol.

Je hoeft natuurlijk geen verknipte geest te hebben om als sales agent te gaan werken. Maar besef dat je alleen succesvol wordt door er zelf 100 procent in te geloven. Ja, je hebt nog veel verbeterpunten, maar een heilig geloof dat er een geboren verkoper in je zit is echt meer dan de helft van het vak. Dit is het wonder dat we ook wel een ‘self fullfilling prophecy’ noemen.

Zorg voor een glimlach

Ten eerste is een glimlach natuurlijk essentieel om iets aan de man te brengen. Vaak verkoop je dingen puur op de gunfactor: Iemand vindt jou sympathiek en gunt je een succesje. Als je chagrijnig kijkt is die kans uitgesloten.

Daarnaast spiegelen mensen elkaar. Als jij een lach op je gezicht hebt kopieert de ander dat waarschijnlijk onbewust. Er ontstaan een goede verstandshouding en een gevoel van vertrouwen die belangrijk zijn om tot een deal te komen.

Maar een glimlach is toch vooral essentieel om jezelf een goed gevoel te geven. Een glimlach op ons gezicht zorgt voor een plezierig gevoel in onze hersenen. Het is een simpel trucje om onze gevoelens de gewenste kant op te sturen. Probeer het zelf maar eens. Zet een glimlach op je gezicht en probeer aan iets negatiefs te denken. Dat is echt lastig, nietwaar?

Dus als je er even doorheen zit, kijk dan even naar een grappig filmpje op je telefoon. Even vijf minuten Hans Teeuwen op YouTube of een blooper op TikTok is niet alleen goed om even onze aandacht af te leiden, maar zet ons meteen weer op een positief spoor.

Praat met anderen

Je bent onderdeel van een team. We kennen allemaal het gevoel dat je er even helemaal klaar mee bent. Praat met je teamgenoten of bel je manager. Iedereen bij Marketing & Sales Impact heeft zelf als sales agent gewerkt en helpt je graag. Zelfs de beste verkopers zitten er soms even doorheen. Wat hen goede verkopers maakt is dat ze dit gevoel even laten uitrazen en daarna weer met positieve energie verder gaan waar ze waren gebleven.  Ze weten uit ervaring dat het volgende verkoopgesprek raak kan zijn, en dat het slechte gevoel dan meteen met de noorderzon is vertrokken. Je collega’s kunnen je dit besef als geen ander bijbrengen. Ga dus niet lopen malen. Ga in gesprek en breek weg uit die negatieve spiraal.

Leer een goed gevoel op te roepen op commando

Je bent als sales agent het meest effectief als je op een bubbel van geluk en zelfvertrouwen drijft. De klant voelt gewoon die positieve energie en zal daar positief op reageren. Als je net een paar deals hebt gesloten zit je in die bubbel. Het is om die reden dat succesvolle dagen vaak meteen super succesvol zijn.

Maar ook dit is iets dat je kunstmatig op kunt roepen. Weet je nog dat gelukzalige gevoel toen je een diploma haalde, dat je een doelpunt scoorde, toen je moeder vertelde dat ze trots op je was, of dat je bij een concert stond van je favoriete artiest? Dat zijn zaligmakende momenten, helaas duren ze zo kort.

Probeer als je gaat verkopen dat fantastische gevoel uit je herinnering op te roepen. Voor iedereen is er een andere techniek die werkt. Ga je erin verdiepen wat voor jou werkt.

Een eenvoudige truc is om in je telefoon momenten op te schrijven waar je trots op bent. Schrijf dat complimentje op van je baas, die keer dat je zoende met de knapste persoon in de club, toen je een hopeloos onmogelijk verkoopgesprek omdraaide in een sale, het gevoel dat je had toen je dat horloge kocht van je bonus.

Het maakt niet uit, schrijf op wat voor jou werkt.

Doe het op adrenaline

De baan van een sales agent lijkt in eerste instantie op een individuele sport. Het is jij versus de klant. Maar onze ervaring is dat sales echt een teamsport is. De meeste verkopers zijn veel succesvoller door iedere dag met een team op te trekken en niet de hele dag alleen op pad te zijn. Dat komt omdat we samen die adrenaline opwekken. Na de trainingen hebben we een kick-off; een moment dat we elkaar mentaal moed geven door te schreeuwen, te juichen en veel plezier te hebben. Het klinkt misschien raar, maar als je het ervaart zal je versteld staan dat het echt zo werkt.

Weet waarom je het doet

Je had een makkelijk baantje kunnen nemen, maar je hebt gekozen voor de uitdaging. Verkopen is een vak waarbij je jezelf nou eenmaal vaker tegenkomt dan als je een Excel sheet invult of een wijnglas inschenkt. Maar besef dat als je het verkopen onder de knie krijgt, vele deuren in je leven worden geopend. Uiteindelijk ga je alleen maar dingen voor elkaar krijgen als je mensen kan overtuigen. Of het nu is tijdens een sollicitatie, voor een belangrijke zakendeal of het zonder extra kosten upgraden van een tafel naar een VIP-tafel.

Je kunt werken om altijd maar een zo leuk mogelijke tijd te hebben tijdens het werk. Of je werkt om het maximale uit je vrije tijd te halen. En ondanks dat we met ontzettend veel plezier samenwerken: We hebben het pas echt naar onze zin als we in onze vrije tijd dingen kunnen doen waar we voorheen alleen maar van konden dromen.


Is een baan bij Marketing & Sales Impact ook iets voor jou? Solliciteer dan meteen! Bij ons kun je binnen een week aan de slag in een van onze vestigingen in Amersfoort, Zwolle, Deventer en Arnhem. Wij stellen geen specifieke opleidingseisen. We zoeken mensen met een sterke wil om zich te ontwikkelen en succesvol te worden.